Marie Skłodowska-Curiebrug in Amsterdam

De gemeente Amsterdam wilde een fiets- en voetgangersbrug over de Ringvaart in aanleggen, bedoeld als directe verbinding van de Valentijnkade met het Amsterdam Science Park. Het opvallende kenmerk van deze nieuwe brug in Amsterdam-Oost is een rode waterkerende toldeur die in het midden van de brug omhoog staat.

De brug is vernoemd naar Madame Curie (1867-1934), winnaar van de Nobelprijs voor Natuurkunde en Scheikunde, en draagt haar volledige naam: de Marie Skłodowska-Curiebrug. Donderdag 1 maart 2018 is de brug feestelijk geopend.

Bij hoogwater wordt de deur gesloten. De waterkerende deur bestaat uit twee stalen gekoppelde hefdeuren en kantelt door eigen gewicht via mechanische handbediening. De deur snijdt als een mes door het brugdek en scheidt het voetpad van het fietspad. Het brugdek is opgebouwd uit een staalplaat-betonvloer met vier geïntegreerde staalbetonliggers. De totale overspanning van de brug bedraagt 25 meter, waarbij de middenpijler op circa 40% en 60% van de overspanning staat.

Dit project is een samenwerking van Bureau Arjan Karssen, Mark Feijen en Rob Strak van IMd Raadgevende Ingenieurs en Casper van der Pol van Iv-Consult, in opdracht van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht en Waternet.

Foto’s: Hans Peter Föllmi.