Onderwijs

Arjan Karssen is docent aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (Bachelor of Spatial Design), gastdocent aan de Wageningen Universiteit (Bachelor Landschapsarchitectuur en Ruimtelijke Planning) en aan de Fontys Hogeschool in Tilburg (Master of Architecture). Van 2011 tot 2015 was hij coördinator van de vormstudies aan de Academie van Bouwkunst in Amsterdam.

‘Learning by doing’ is zijn credo. Arjan is van mening dat studenten niet enkel concepten moeten bedenken, maar ook ouderwets het vak leren. Uiteindelijk moet elk concept gerealiseerd kunnen worden. Zijn focus in het onderwijs ligt dan ook op het aanleren van de vaardigheden en technieken die je concept beïnvloeden en verbeteren. Immers, hoe meer vakkennis je bezit, des te beter zit je in de wedstrijd. Onderwijs is training.

“Het geven van onderwijs houd je bij de ontwikkeling van het vakgebied.”

Ruimtelijke modellen als maquettes spelen in zijn lessen een belangrijke rol. ‘Vanuit het handschetsen ga ik vrij snel over tot het maken van modellen. Je merkt dat studenten over veel meer gaan nadenken, als ze met hun handen werken. Helaas zijn hun technische vaardigheden beperkt. Ze zijn erg gericht op de computer, kunnen steeds minder met hun handen, hebben geen kennis van materialen en zijn weinig ruimtelijk ingesteld.

‘Computermodellen en maquettes vullen elkaar aan. Op een beeldscherm ziet een ontwerp er vaak goed uit, maar eventuele gebreken vallen niet op.’ Daarom schreef hij samen met Bernard Otte de praktische handleiding Maquettes: bedenken, maken, overtuigen. ‘Met een maquette heb je een model in je handen, waarmee je kunt testen. Je merkt bijvoorbeeld meteen dat iets omvalt. Maquettes zijn de basis van het designvak.’ Er is ook een Engelse editie verkrijgbaar, uitgegeven door FRAME Publishers.