Entreepoort Landgoed Vijversburg

Posted · Add Comment

Het historische park Groot Vijversburg in Tytsjerk is voor het grootste deel aangelegd in de 19e eeuw. De bezoeker kan wandelen over de vele slingerpaadjes en genieten van Villa Vijversburg, de grot, de blauwe koepel, de kluizenaarshut, de oranjerie en de volière, de rotstuin en kruidentuin, het theehuis en de collectie beeldende kunst. Het park biedt rust en ruimte. In park Groot Vijversburg vinden regelmatig evenementen plaats, zoals tentoonstellingen van hedendaagse beeldende kunst, muziekuitvoeringen, kerkdiensten in de open lucht en excursies.

De afgelopen 20 jaar is de Stichting op Toutenburg, eigenaar van het park bezig geweest met de uitbreiding. In 2005 werd de 1e fase afgerond. De 2de fase is nu klaar en bestaat uit de bouw van het bezoekerscentrum (ontwerp: Marieke Kums en Junya Ishigami / Studio Maks), aanleg open podium, restauratie van Villa Vijversburg en inrichting van weilanden (Lola Landscape architects en Piet Oudolf).

Bureau Arjan Karssen ontwierp in samenwerking met Irene Fortuyn de entreepoort van Landgoed Vijversburg. De draaiende stalen poortdelen zijn gevuld met geregen houten lamellen met verschillende diepte, wat een optisch spel van transparantie teweeg brengt. Op de poort staat de naam van het park, gemaakt van monumentale keramische letters van de streekeigen klei.

 

 
  • Principe werking poort