Entreepoort park Groot Vijversburg

Het historische park Groot Vijversburg in Tytsjerk is voor het grootste deel aangelegd in de 19e eeuw. Bezoekers kunnen wandelen over de vele slingerpaadjes en genieten van Villa Vijversburg, de grot, de blauwe koepel, de kluizenaarshut, de oranjerie, de volière, de rotstuin en de kruidentuin, het theehuis en de collectie beeldende kunst. Park Groot Vijversburg biedt rust en ruimte. In het park vinden regelmatig evenementen plaats, zoals tentoonstellingen van hedendaagse beeldende kunst, muziekuitvoeringen, kerkdiensten in de openlucht en excursies.

De afgelopen 20 jaar is de Stichting op Toutenburg, eigenaar van het park, bezig geweest met de uitbreiding. In 2005 werd de eerste fase afgerond. De tweede fase is inmiddels ook gereed en bestaat uit de bouw van het bezoekerscentrum (ontwerp: Marieke Kums en Junya Ishigami / Studio Maks), de aanleg van een open podium, de restauratie van Villa Vijversburg en de inrichting van de weilanden (Lola Landscape Architects en Piet Oudolf).

Bureau Arjan Karssen ontwierp in samenwerking met Irene Fortuyn de entreepoort van Landgoed Vijversburg. De draaiende stalen poortdelen zijn gevuld met geregen houten lamellen met verschillende diepte, wat een optisch spel van transparantie teweeg brengt. Op de poort staat de naam van het park, gemaakt van monumentale keramische letters van de streekeigen klei.