Nijmegen omarmt de Waal winnaar NRP Gulden Feniks 2017

Posted · Add Comment
Foto: Nijmegen omarmt de Waal

Foto: Nijmegen omarmt de Waal

In DeFabrique in Utrecht zijn op 6 juli de winnaars van NRP Gulden Feniks 2017 bekendgemaakt. Het project Nijmegen Omarmt de Waal werd uitgeroepen tot winnaar in de categorie Gebiedstransformatie.

Volgens de jury is de maatschappelijke impact van het project ‘enorm’. ‘Er is op een goede manier van de nood – ruimte geven aan de rivier – een deugd gemaakt. Andere gemeentes kunnen een voorbeeld nemen aan wat er in Nijmegen tot stand is gebracht. Zo is op een slimme manier gebruik gemaakt van de nevengeul die er deels al lag waardoor er in de luwte een eiland is ontstaan waar het nu goed recreëren is. Ook de natuur kreeg er de ruimte en dat maakt dit project een goed voorbeeld van wat je kunt bereiken met optimale samenwerking. Nijmegen heeft de Waal weer in haar hart gesloten.’

In dit omvangrijke project werkte Bureau Arjan Karssen BNO in samenwerking met Thijs Asselbergs architectuurcentrale, de landschapsarchitecten van H+N+S en de gemeente Nijmegen aan een nieuwe harde kade die dienstdoet als waterkering. Tevens ontwierpen Arjan Karssen en Thijs Asselbergs de nieuwe Parmasingelbrug en een ranke trappartij voor fietsers en voetgangers die vanaf de Snelbinderbrug een verkorte aanlanding biedt op de noordoever van de Waal. Het eiland en de nevengeul vormen samen een rivierpark, dat is ingericht met een mix van water en natuur, recreatie en stedelijke activiteiten.

NRP reikt elk jaar de NRP Gulden Feniks prijzen uit aan de beste, mooiste en meest innovatieve (gebieds)transformatie- en renovatieprojecten van Nederland: de ‘Oscars’ van de Nederlandse bouwwereld. Het project Nijmegen omarmt de Waal werd eerder bekroond met De Nederlandse Bouwprijs in de categorie Civiele kunstwerken. Het ontwerp is gepubliceerd in het Jaarboek Landschapsarchitectuur en stedenbouw 2016 (Uitgeverij Blauwdruk).