De stekker in Haarlem!

Posted · Add Comment
De Stekker in Haarlem is een initiatief ter bevordering van de ruimtelijke visie op Haarlem door Arjan Karssen, Thijs Asselbergs en Marnix Tavenier. Het platform organiseert debatten, tentoonstellingen en lezingen over de toekomst van Haarlem, in het bijzonder gericht op de ontwikkeling van Haarlem-Oost en de aansluiting op de Randstad.

De stad Haarlem ontleent haar identiteit aan de binnenstad en enkele lommerrijke woonbuurten daaromheen. Maar de samenhang tussen alle andere gebieden is teveel verwaarloosd en verdient meer kwaliteit. De ligging ten opzichte van de randstad is inmiddels geïsoleerd: er dreigt een jutland. Internationale treinen rijden niet meer langs Haarlem. Het autoverkeer moet via twee middelmatige wegen haar weg naar de overvolle rijksweg A9 zoeken. De stadsentrees zien er laagwaardig uit en kennen slechte openbare ruimte. De bereikbaarheid van de stad zelf alsmede het prachtige en recreatief zeer hoogwaardige en landschappelijk interessante westelijk deel van Haarlem is slecht. De bereikbaarheid en doorstroming van autoverkeer en openbaar vervoer neemt sterk af.

Haarlem is toe aan frisse moed. Daar moet hard aan worden gewerkt en dat moet inzichtelijk worden gemaakt. Haarlem moet streven naar nieuwe ontwikkelingen die nieuwe en optimistische dynamiek met zich meebrengen voor de toekomst waardoor deze fraaie en historisch belangrijke stad onderdeel blijft van de randstad. De Stekker in Haarlem maakt beelden en inhoud die brede groepen aanspreken en laten zien hoe het wel kan.

Links
‘IKEA in de gevangenis’: koepelgevangenis opent deuren voor Haarlem-Oost16 juni 2015
Nieuwe Nicolaasbrug als springplank voor Haarlem-Oost8 december 2014